Drop Shape Analyse

De Drop Shape Analyse is een analyse methode om de contacthoek van een druppel verf met de ondergrond te meten.

Deze analyse heeft als doel om de oppervlaktespanning te meten en te bepalen hoe een druppel zich gedraagt. De combinatie van die specifieke druppel en de ondergrond verteld ons hoe goed de verf zich hecht op de ondergrond.

Elk systeem in de wereld probeert in een energiestand te komen die zo laag mogelijk is. Vooral bij vloeistoffen is dat goed te zien.

Een simpel voorbeeld hiervan is een druppel. De watermoleculen 'trekken' naar elkaar toe waardoor een druppel zijn karakteristieke vorm krijgt, en niet plat op een oppervlak ligt. Kijk je naar dezelfde druppel in de ruimte, waar geen zwaartekracht heerst, dan zie je dit effect nog beter. De druppel wordt dan een bolletje water en alle watermoleculen zitten strak tegen elkaar aan.

In tegenstelling tot vloeistoffen zijn vaste stoffen niet in staat dit te doen. Een plaat metaal kan uit zichzelf geen druppelvorm aannemen. Doordat het metaal dit wel wil, maar niet kan, ontstaat er een bepaalde spanning op het oppervlakte. Dit noemt men oppervlakte spanning. Deze spanning is de reden waarom sommige insecten op water kunnen lopen.

Een druppel kan verschillende vormen aannemen. Een druppel kwik heeft een hoge oppervlakte spanning en is bijna helemaal rond. Een druppel water is iets minder rond en doe je een beetje afwasmiddel in het water dan wordt de druppel nog platter.

a) een druppel kwik
b) een druppel water
c) water met afwasmiddel

De vorm van de druppel bepaalt hoe goed een verf zich hecht aan het oppervlak. Hoe platter de druppel, hoe beter deze hecht omdat de verf zich verder uitspreidt. Over het algemeen geldt dus: hoe lager de oppervlakte spanning, hoe beter de hechting.

De Drop Shape Analyse geeft precies weer hoe de druppel verf die we op de ondergrond laten vallen zich vormt en zich gedraagt. Hij laat ook de contacthoek zien tussen de druppel en het oppervlak.

Er zijn daarin 2 situaties:

  • als de hoek groter is dan 90 graden (een bolle druppel) dan is er weinig tot geen benatting (wetting) en zal er minder hechting optreden
  • als de hoek kleiner is dan 90 graden, dan is er veel benatting omdat de druppel zich spreidt over het oppervlakte.

Bij Qotec kunnen wordt de Drop Shape Analyser veelvuldig gebruikt. We gebruiken hem om de hechting van onze eigen NanoClear+ coating zo optimaal mogelijk te maken, terwijl we deze tegelijkertijd zo waterafstotend mogelijk willen hebben.

Daarnaast dient NanoClear op verschillende oppervlakten en ondergronden zijn werk te kunnen doen, dus veelvuldig testen is iets wat we dagelijks doen om een zo optimaal mogelijke hechting te kunnen creëren.

We zetten we onze Krüss DSA 100E Drop Shape Analyser ook in voor klanten die NanoClear+ of een andere coating wil aanbrengen op een specifiek oppervlak. We voeren specifieke testen voor hen uit.

Wilt u gebruik maken van onze expertise? Dan kan. Neem dan contact met ons op.

Specificaties

Apparatuur  TQC AB5000
Test Standaarden  ISO 11998
  ASTM D 2486
  ASTM D4213-92/D4828
  DIN 53778
Snelheid 1 - 60 bewegingen per minuut
Lengte van de slag  20 - 300 mm
Maximale breedte testpaneel 70 mm
Maximale lengte testpaneel 350 mm
Maximale dikte testpaneel 35 mm

 

 

Ons laboratorium kan complexe analyses voor u uitvoeren op het gebied van verf en coatings. Meer weten?
Neem vrijblijvend contact met ons op.